• Lorem ipsum

VGA kabels

VGA kabels - Wat moet ik weten, Wat zijn nou de verschillen en wanneer moet ik wat voor kabel hebben
In de VGA kabels zitten misschien wel de grootste verschillen van alle analoge beeldkabels. Logisch ook als je bedenkt dat een VGA kabel ook de meeste aders heeft van alle analoge beeldkabels. Afhankelijk van de gebruikte materialen kunnen er dan ook grote verschillen staan. Bij een VGA kabel is het absoluut zo dat de prijs redelijk evenredig ligt aan de kwaliteit en daarbij zie je dat ook in heel veel situaties terug in het resultaat van het plaatje / beeld dat je te zien krijgt. Wat zie je dan? Wanneer ontstaat dat? en waar moet je dan op letten, we leggen het je onderaan deze pagina uit.

De voordelen van VGA
In heel veel situaties tegenwoordig wordt er in een hoge resolutie gewerkt, vaak zijn deze aangesloten met een HDMI of DisplayPort aansluiting, echter ook vaak genoeg nog met VGA. Het voordeel om het beeld aan te sluiten met een VGA kabel is dat je altijd beeld zal hebben. Waar bij digitale signalen bij een storing, te grote databestanden of een defect in een ader het signaal volledig weg zal vallen. Zal het beeld bij VGA er in vrijwel alle situaties altijd zijn, het kan zijn dat het beeld minder scherp is, of dat bij een defect er een groene of een rode waas overheen komt, maar er zal beeld zijn.

Iets dat in veel situaties binnen het onderwijs of in het zakelijke segment als zeer prettig kan worden ervaren. Als je geen beeld meer hebt wordt het erg lastig om te onderwijzen of een presentatie te geven. Zeker binnen het onderwijs, raden wij dan ook altijd aan om als de mogelijkheid er is, om de docenten computer niet alleen met een HDMI of DisplayPort aan te sluiten, maar daarnaast ook met VGA. Stel er doet zich een storing voor en het bedrijf dat de installatie heeft gedaan en deze heeft niet direct tijd om de kabel te vervangen of op te lossen, dan kun je altijd gewoon doordraaien op VGA waardoor je wel gewoon les kan geven, of de presentatie kunt blijven geven.

VGA één van de hoogste analoge beeld signalen
VGA is één van de hoogste analoge beeldsignalen. Let wel, alleen beeld. Er wordt dus geen audio meegestuurd over deze kabel. De audio zal dus apart moeten worden aangesloten. In de VGA kabels zitten zoals eerder gezegd veel verschillen, deze verschillen zijn van belang zodra de resolutie waarin je werkt hoger wordt. Tegenwoordig worden resoluties van computers en laptops alleen maar hoger en ook Projectoren en monitoren kunnen steeds hogere resoluties aan. De resolutie wordt aangeduid in pixels. Deze resoluties verschillen van ongeveer 1024 x 768 tot 1920 x 1080. Hoe hoger je resolutie is op de computer en de monitor of de projector. Hoe verstandiger het is om te kiezen voor een goede VGA kabel, zeker wanneer de afstanden wat langer zijn.

De verschillen tussen de VGA kabels
De verschillen tussen de VGA kabels ontstaan door het verschil in materialen, daardoor zijn de prijsverschillen ook zo groot. Het grootste verschil in prijs ontstaat door de keuze van het materiaal van de interne aders. Bij goedkope kabels zijn deze meestal van een legering van koper en aluminium of koper gemend met staal. Een legering die het signaal prima overbrengd, alleen wanneer er bochten zijn en de kabel gebogen moet worden, zullen er haarscheurtjes ontstaan die signaalverlies opleveren. Bij de iets duurdere kabels zijn de aders van pure koper, zuurstofvrije koper of verzilverd koper. Dit zijn veel buigzamere materialen en zullen daardoor veel minder snel haarscheurtjes krijgen en dus veel minder snel signaalverlies hebben. Zeker de OFC (zuurstofvrije koper) en verzilverdkoper zijn veel betere geleiders dan de gelegeerde koper.

Wanneer een signaal niet 100% overkomt en de data die door de kabel gaat te groot is, of niet snel genoeg door kan komen, zul je als eerste te maken krijgen met schaduw werkingen. Dit wil zeggen, dat je bijvoorbeeld een klein randje schaduw om de letters krijgt, daardoor kan het allemaal iets dikker of enigzins wazig lijken, dat is natuurlijk niet wat je wilt. Zeker op het werk of in klaslokalen waar je dagelijks met de apparatuur werkt of met een presentatie, die je er het liefst zo goed mogelijk uit laat zien. Je heb kans dat als je de resolutie lager zet (waardoor alles in het beeld wel groter wordt afgebeeld) dat dit verholpen is. De data is dan namelijk ook minder groot en dat kan dan weer sneller worden overgebracht. Met een goede kabel, die vaak een stukje duurder is voorkom je dit probleem.

Afschermingen voor storingen, hoe belangrijk is dat?
De afscherming is niet onbelangrijk, echter hoe belangrijk het is hangt volledig af van de situatie. Wanneer je een kabel voor beeld of geluid, naast een stroomkabel ligt dan is dit zeer belangrijk, ook bij een Ethernet kabel (Cat 5 / 6 kabel) is het verstandig om een goed afgeschermde kabel te gebruiken. Wanneer het elektromagnetische veld van een stroom of data kabel wel voor storing zorgt, kun je hetzelfde effect krijgen, en dat wil je niet. Bij ons in het assortiment zijn alle VGA kabels wel goed afgeschermd, of verschillende manieren wel is waar, maar ze hebben allemaal een meervoudige afscherming. Je kunt er wel van op aan, dat hoe duurder de kabel hoe beter deze afscherming zal worden en hoe minder de kans op storingen.

VGA verlengen
VGA verlengen is in veel gevallen geen hele verstandige optie, niet iets dat wij je zullen aanraden. Waar het mogelijk is, is ons advies: Vervang de kabel die verlengd moet worden voor een langere kabel. In de praktijk kan dit niet altijd. Echter wanneer je een VGA kabel verlengd, dan stel je deze op het punt waar je verlengd natuurlijk bloot aan storingen die kunnen zorgen voor signaal verlies, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je weet inmiddels waar dat toe kan leiden.

Kleur storingen
Stel je heb een kleurstoring, een groene, rode of blauwe waas over het beeld. Wat is er dan aan de hand? In de meeste gevallen is er een pinnetje scheef of stuk. Soms kun je deze terug buigen en daarmee de storing verhelpen. In de meeste gevallen kan dit niet en zal je de kabel moeten vervangen. de connectoren van de duurdere kabels zijn vaak gemaakt van iets stevigere materialen dan de goedkopere kabels. Daar is de kans op een verbogen of gebroken pinnetje dus ook kleiner.

Conclusie is dus wanneer je met een resolutie werkt tot 1400x1050 kun je best een goedkopere kabel gebruiken met afstanden tot +/- 10 meter, alleen worden de afstanden langer of de resolutie hoger. Dan is het raadzaam om een betere kabel te gebruiken. Je zal met een goedkopere kabel ook zeker beeld krijgen, alleen heb je een redelijke kans op schaduwvorming doordat er teveel van het signaal onderweg verloren zal gaan.

Heb je vragen over het VGA signaal of over VGA kabels, vraag het ons. Wij helpen je graag. Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op 075 655 55 80 of per email naar [email protected]