• Lorem ipsum

USB kabels

USB Kabels - USB aansluitingen zijn er in vele soorten voor vele toepassingen.
Je smartphone of tablet opladen of synchroniseren. je speakertjes of camera aansluiten op je computer. Je externe harde schijf aansluiten en bestanden overzetten. Je printer aansluiten op je computer of laptop. Je foto of video camera aansluiten op je computer en de foto's overzetten. Vrijwel alles gebeurt tegenwoordig met USB. Alleen heb je voor de het ene apparaat USB A nodig, voor de andere USB B, dan weer een mini USB of een micro USB en voor de nieuwste apparaten USB C.
Dan heb je tegenwoordig ook nog USB 2.0, USB 3.0 en tegenwoordig USB 3.1. Hoe weet je nou wat je nodig hebt en welke aansluiting je het beste kunt gebruiken? Onderaan deze pagina leggen we het uit.

Het verschil tussen USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1
Om te beginnen met de verschillen tussen de specificaties USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.0 :
Het komt er kort gezegd puur op neer dat het verschil hem zit in de snelheid van de data overdracht. De overdracht van USB 2.0 is zo ongeveer 500 megabit per seconde, USB 3.0 zit op ongeveer 5 gigabit per seconde en de USB 3.1 zit op 10 gb per seconde. Met andere woorden, de overdracht van data van de USB 3.0 is ongeveer 2x zo snel als de voorganger USB 2.0 en de USB 3.1 is zelfs nog 2x zo snel als de USB 3.0. In vakjargon wordt dit aangeduid met (in volgorde van laag naar hoog) HighSpeed, Superspeed en Superspeed+.

In de meeste gevallen is de USB 3.0 te herkennen aan een blauwe kleur aan de binnenzijde van de connector, de USB 3.1 heeft doorgaans een geheel eigen connector (USB C) en zal daaraan te herkennen zijn. Hieronder gaan wij iets verder in op de verschillende aansluitingen en waar deze het meeste bij gebruikt worden. De hoofd aansluitingen die ver uit het meeste voorkomen bespreken wij nul. Dit zijn ook degene die bij ons op de website in de rubrieken te vinden zijn. Specifiekere USB kabels kunnen wij uiteraard leveren, maar dat verzoek ontvangen wij dan graag.

USB A - De USB aansluiting op elke computer

De USB aansluiting die waarschijnlijk iedereen wel herkend. Deze aansluiting zit op vrijwel elke PC of laptop in meerdere soorten. Dit is de USB A aansluiting en deze is er uiteraard in zowel male als female. De USB A female is vrijwel de enige female USB die als directe kabel te verkrijgen is. In vrijwel alle gevallen moet één van de zijdes van de USB kabel namelijk wel een USB A aansluiting zijn. Je sluit een USB kabel namelijk altijd wel aan één zijde aan op een computer, waar anders zou je de data vandaar halen of naar toe willen overbrengen.

De USB 3.0 type A is overigens vrijwel altijd aan te sluiten op een USB 2.0 poort. Andersom is dit niet het geval. De USB A 3.0 poort is te herkennen aan de blauwe streep in de poort. Zoals ze het noemen, heeft de USB 3.0 poort een blauwe label. Bij de laptops vanaf ongeveer 2013 tot nu is er vaak minimaal één USB poort gespecificeerd met USB 3.0.

USB B - Meest voorkomend op printers en externe opslag apparaten.


De USB B aansluiting een aansluiting die op meerdere grotere apparaten voorkomt, appraraten als printers, grotere externe harde schijven, de grotere touchscreens. Een zeer herkenbare USB aansluiting. Ook hier is de USB 3.0 vrijwel altijd uitgevoerd met blauwe herkenningspunten. Waar de USB 2.0 dit niet heeft. Zo kun je het onderscheid van USB 2.0 en 3.0 goed herkennen, net als bij de USB A is ook bij de USB B de USB 3.0 compatible met de USB 2.0 poorten.

Mini USB - Veel voorkomend op Telefoons, Tablets, Camera's en andere kleinere externe apparaten

mini USB overzicht

De Mini USB is een aansluiting die veel te vinden is in de iets oudere tablets, telefoons en vooral in de camera's. Metname de USB op de eerste afbeelding. Buiten deze 3 apparaten zijn er nog vrij veel kleinere apparaten die gebruik maken van deze mini USB aansluiting. In de meeste gevallen vind je aan één zijde van de kabel een van de bovesnstaande male (plug) aansluitingen en aan de andere zijde de "gewone" USB A aansluiting. Je kunt met deze kabels vaak je telefoon, tablet, camera of ander apparaat opladen of de data synchroniseren of overzetten met je laptop of computer. Het opladen kan dan uiteraard ook met behulp van een USB stroom adapter.

Micro USB - Veel telefoons en tablets en enkele externe apparaten

Micro USB kabels

De Micro USB aansluiting, een aansluiting die heel erg veel voorkomt op tablets en telefoons, met name bij de generaties vanaf 2014. Soms zelfs al bij eerdere generaties.Met deze kabel kun je dan ook in de meeste gevallen de telefoon opladen of synchroniseren met een laptop of computer. Ook bij deze USB kabels is in de meeste gevallen één kant van de kabel uitgevoerd met één van de bovenstaande male aansluitingen en de andere zijde een USB A aansluiting om de apparaten aan te kunnen sluiten op de computer, laptop of de USB stroom adapter.

Doordat de ene telefoon of tablet een mini USB aansluiting heeft en de andere een micro USB aansluiting is het voor ons heel erg moeilijk door de telefoon of via de email te bepalen welke USB aansluiting je apparaat precies heeft en welke kabel je dus nodig heb. Wij adviseren dan ook om even zelf goed te kijken wat de vorm van je aansluiting is en aan de hand daarvan welke je precies nodig heb. Zoals je ziet, zijn er nogal wat smaken.

USB C - De nieuwste en naar verwachting alles vervangende USB kabel

USB C kabels

De USB C is de nieuwste USB aansluiting, de nieuwste USB aansluiting is USB 3.1 gespecificeerd. Dit wil dus zeggen dat hij data overdrachten van 10 Gb per seconde aan kan, maar dat is niet het enige voordeel. De connector is volledig symmetrisch en past dus hoe om dan ook in de USB poort. Dankzij de grote snelheid, kun je niet alleen grote data bestanden heel snel overzetten van apparaat A naar B, maar ook een laptop opladen. De verwachting is dat de 10 Gb in de toekomst uit zal groeien naar 40 Gb per seconde. Dat is een ongekende snelheid waar we nu alleen nog maar van kunnen dromen.

Het betekent dat deze kabel niet alleen gebruikt kan worden voor bestanden, maar ook voor video en geluid. Vooralsnog zul je deze aansluiting vinden op de Apple apparaten vanaf eind 2014 / 2015, maar de verwachting is dat het snel gaat uitbreiden naar vele andere merken. Veel grote bedrijven die tablets en PC's maken zijn al akkoord om over te gaan op USB C.

De verwachting is dan ook dat deze USB kabel in de toekomst alle andere kabels zal doen vergeten en er eindelijk één aansluiting voor elk apparaat en elke toepassing zal komen. Voor de consument een fantastische ontwikkeling natuurlijk, voor ons als kabel specialist....nou ja je begrijpt het wel.

Heb je nog vragen over USB kabels en de verschillen. Je kunt ons altijd bereiken. Wij zijn tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op 075 655 55 80 en per email naar [email protected].