• Lorem ipsum

Audio kabels

Analoge audiokabels, digitale audiokabels en subwoofer kabels

De analoge audiokabels worden gebruikt voor een stereo geluid en met de digitale audiokabels, kun je ook de DTS en Dolby Digital signalen overbrengen. Er zijn voor zowel de analoge audio kabels en de digital audio kabels verschillende aansluitingen en verschillende types. Wanneer en waarvoor o.a. gebruik je wat en welke zijn er. We zetten ze onderaan deze pagina voor je op een rijtje. 

Analoge Audiokabels:

2 RCA - 2 RCA kabels

In de huiselijke kringen zijn er voornamelijk maar 2 type aansluitingen die gebruikt worden. Dit zijn de (2x) RCA aansluiting (Tulp) en de 3.5mm aansluiting (mini Jack). De 2x RCA aansluiting is meestal een rode en witte aansluiting. Deze aansluiting is meestal te vinden in versterkers, zeker de iets oudere versterkers zijn veelal uitgevoerd met de rode en witte 2 RCA (tulp) aansluitingen. Deze worden overigens meestal Audio LR genoemd.

3.5mm Audio kabels (mini-Jack)

De 3.5mm stereo audio aansluiting is bekend van de hoofdtelefoon. Deze is tegenwoordig ook te vinden in de tablets, smartphones en laptops maar ook de geluidskaarten van computers hebben deze aansluiting. De 3.5mm stereo audio male - 3.5mm stereo audio ofwel mini-jack kabels worden vooral gebruikt tussen de PC, laptop, tablet, Smartphone en computer speakers of actieve luidsprekers met een 3.5mm ingangen, of een ingang van een auto radio.

3.5mm stereo audio - 2 RCA kabels

Een audiokabel met aan de ene zijde de hoofdtelefoon aansluiting, een 3.5 mm stereo mini-Jack plug en aan de andere kant 2 RCA (tulp). Een audiokabel die gebruikt wordt om je laptop, tablet, pc of smartphone aan te sluiten op de analoge audio ingang van je versterker. Momenteel is dit de meest gebruikte analoge audiokabel.

Digitale Audio Kabels:

Optical toslink kabel of optische audiokabel

Klein en bijna vierkant van formaat. Een digitale audiokabel die ontwikkelt is door Toshiba. Vandaar ook TOSlink. Deze aansluiting komt op de meeste apparaten voor die een digitale audio aansluiting hebben en niet van Philips of Sony zijn, al is het geen garantie dat je apparatuur dan een optische aansluitimg heeft. evenals het geen garantie is dat een Sony of Philips apparaat geen Opticische Toslink aansluing heeft. Optische kabels zijn vaak uitgevoerd met een glasvezel kern, maar dit is lang niet altijd het geval. Het optische signaal is geschikt voor vrijwel alle digitale audio signalen. De Toslink is wel de meest voorkomende digitale audio aansluiting.

S/PDIF Digital Coaxial audiokabel of Digital Coax kabel.

Een aansluiting die hetzelfde is als de analoge RCA (tulp). Dit is echter wel een enkele aansluiting en meestal oranje/bruin van kleur op de apparatuur. SPDIF staat voor Sony / Philips Digital Interface Format en komt dan ook voornamelijk voor op apparaten van Sony en Philips. Het is geen garantie meer dat je Sony of Philips apparaat voorzien is van de digitale coax aansluiting. Net als dat het zomaar kan zijn dat deze aansluitingen ook op andere merken kan voorkomen. Ondanks de connectoren van een digitale coax kabel gewone RCA connectoren zijn, kun je niet zomaar elke RCA kabel voor dit signaal gebruiken. de kabel moet namelijk ook aan bepaalde eisen voldoen. 

Subwoofer kabels

Een subwooferkabel is nogal een lastige kabel. Aangezien deze vooralsnog alleen nog maar gemaakt worden doorgerenomeerde merken. Het is een audiokabel die voorzien is van RCA (tulp) connectoren. Een subwooferkabel is meestal voorzien van 1 RCA connector aan beide zijde, maar er zijn ook uitvoeringen waarbij er éénzijde voorzien is van 2 RCA connectoren. 

Lengtes

Wij hebben diverse maten voorradig.  Vanaf 0,5 meter audio kabel, 3.0 meter, 5.0 meter, 10 meter audio kabel en ook voor het wegwerken van uw audio kabels kunt u bij ons terecht. Mocht je nog vragen hebben over audio kabels, je kunt ons ook telefonisch bereiken op 075-655 55 80