• Lorem ipsum

Cat 6 kabels

Cat 6 netwerkkabels, ook wel UTP kabels genoemd zijn kabels die voornamelijk voor internet gebruikt worden. Binnen kantoor worden de Cat 6 kabels gebruikt om alle netwerk apparaten te verbinden op het netwerk. Er zijn verschillende type netwerk kabels, wij hebben gezien het geringe prijsverschil met Cat 6 UTP kabels voor gekozen om de Cat 5 netwerkkabels niet meer in vaste lengtes te voeren.

Cat 6 netwerk kabels zijn er in veel verschillende uitvoeringen, zo heb je Cat 6 en Cat 6a en dan nog de verschillende afschermingen die zorgen voor andere namen. UTP, FTP, S-FTP,  SSTP etc. Wat deze termen inhouden en waar de verschillen in zitten kun je hieronder lezen, we beginnen vanaf de netwerkkabel die het minst is afgeschermd, naar de Cat 6 kabel die het meest is afgeschermd:

Verschillen in Cat 6 netwerkkabels

Cat 6 UTP kabel

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, dit wil dus zeggen dat de kabel niet afgeschermd wordt. Deze kabel is het meest vatbaar voor elektromagnetische storingen van buitenaf. Het advies is dan ook om deze kabel gescheiden te houden van bijvoorbeeld stroomkabels, die elektro magnetischevelden kunnen uitstralen.

De sneleheid van een Cat 6 UTP netwerkkabel kan oplopen tot 10000 Mbit/s - 10 Gigabit kabel - 250mhz bij lengtes tot 50 meter. Wanneer de kabel langer wordt, kan de snelheid iets afnemen.

De Cat 6 UTP kabel adviseren wij voor thuisgebruik, de kabel geeft absoluut genoeg snelheid voor een goede internet verbinding, ook voor streamen en bijvoorbeeld Skype zal je met een normale UTP kabel geen problemen ondervinden. Wanneer je de kabel bundeld samen met een stroomkabel, bijvoorbeeld met een kabelgoot, bundelbanden (Ty-raps) of een spiraalband dan is ons advies om hiervoor een goed afgeschermde kabel te gebruiken om de kans op stortingen zo klein mogelijk te houden.

Cat 6 FTP kabels

FTP staat voor Foiled Twisted Pair, dit is dus een Cat 6 kabel waarbij er om alle aderparen samen een folieafscherming aanwezig is (onder de buitenmantel) die ervoor zorgt dat eventuele magnetische velden worden geweerd en het signaal niet snel zullen storen.

Deze netwerkkabel hebben wij niet in ons assortiment, wij hebben er bewust voor gekozen om deze stap over te slaan. Dit hebben wij gedaan omdat de prijsverschillen met nog een categorie hoger zo gering zijn, dat wij je dan liever een hele goede kabel aanbieden voor die prijs.

Cat 6a SSTP kabel (ook wel PiMF of SF/FTP genoemd)

SSTP staat voor Seperate Shielded Twisted pair, wat dus aangeeft dat alle aderparen apart zijn afgeschermd door middel van folie en ook nog eens een folie afscherming om alle adarparen samen, met daaromheen voorzien van een vertind koperen gevlochten mantel
Een type netwerkkabel die tot de beste netwekkabels op de markt hoort. Deze kabel wordt ook wel Cat 6a PiMF kabel genoemd, dit staat voor Pairs in Metal Foil of

Daarnaast is deze kabel ook Cat 6a kabel, de Cat 6a geeft aan dat de snelheid van deze kabel aanzienlijk hoger is, deze netwerkkabel heeft een snelheid van Snelheden tot 10000 Mbit/s - 10 Gigabit kabel - 500mhz in lengtes tot 100 meter, langer dan 100 meter zal het signaal wel worden overgebracht echter zal er onderweg snelheid verloren gaan.

Doorgaans worden deze kabels niet thuis gebruikt maar meer op de werkvloer, eigenlijk zijn de netwerkkabels die tussen de UTP en SSTP liggen netwerkkabels die ook wel in huis worden ingezet wanneer de kabel naast een stroomkabel ligt. Wij hebben er voor gekozen om deze stappen over te slaan, omdat het prijsverschil ten opzichte van de kwaliteit bij deze Cat 6 kabels zo klein is. Daarom wij adviseren om dan ook voor thuis toch een Cat 6a SSTP kabel te gebruiken, daarmee sluit je niet alleen alle mogelijke storingen van buitenaf uit, maar ben je ook vast voorbereid op de toekomst.

Heb je nog specifieke vragen over netwerkkabels, stel deze gerust. Wij helpen je graag !